e-shop

Messe Freiburg 2023 – Leben und Todd

Ve dnech 20.-21.10.2023 jsme měli možnost reprezentovat firmu Setora na již druhém ročníku veletrhu „Leben und Tod“ konaném v německém městě Freiburg.

Jak již sám název výstavy napovídá, hlavním tématem bylo vypořádávání se se životem a smrtí.

Díky mnoha přednáškám od předních německých lékařů, psychologů, odborníků na psychiku, psychosomatiku, záchranářů, ošetřovatelů v hospicích a při paliativních léčbách, odborníků na ekologické pohřbívání jsme měli možnost nahlédnout blíže k lidskému vnímání umírání a smrti.

Do ekologického tónu celé výstavy jsme se velmi trefili i my s našimi přírodně designovanými rakvemi a stánkem laděným ve svěžích barvách Setory. Představení novinek pro exportní trh předčilo naše očekávání. Návštěvníci z řad veřejnosti velmi obdivovali naši světlou, moderně laděnou expozici. Nejvíce je nadchla naše nová rakev ve svěží zelené barvě s povedenou trávově zelenou patinou, která těžké téma smrti dle názoru příchozích ulehčuje.

I další výstavní koutky byly velice rozmanité. Z různých částí veletrhu se ozývala relaxační, ale také vážná hudba, návštěvníci z řad veřejnosti nejen z Německa, ale také z nedalekého Švýcarska měli možnost zažít reflexní masáže, učili se dýchací techniky pro zvládání stresu, také měli možnost edukace v rámci relaxačních metod, uvolnění a terapií dotykem.

Velmi zajímavým mezičlánkem byli nemocniční psi a veselí nemocniční klauni, neboť velký okruh témat byl věnován také psychologii umírání dětí, mládeže a posttraumatické péči o pozůstalé.

Je s podivem jak Česká republika v problematice umírání a péče o umírající stále velmi zaostává, a to zřejmě hlavně kvůli české nátuře a tabuizaci smrti, neochoty o ní vést dialog a všeobecného tichého názoru: “Mě se to netýká, nemám vůbec odvahu o tom mluvit.“

Ale… Jak se ve Freiburgu ozývalo ze všech stran:“…život a smrt jsou přirozenou součástí života. Pojďme o tom společně mluvit!“

Třeba se podobného velmi zajímavého veletrhu brzy dočkáme i u nás…

Soubory ke stažení: